transport wina | dekantacja wina | temperatura wina | przechowywanie wina w otwartej butelce | wino i jedzenie | wpływ wina na zdrowie | kieliszki do wina | zamknięcie butelki |


temperatura wina

Optymalna temperatura wina do spożycia

Przede wszystkim należy się kierować zasadą, że wino trzeba wypróbować, zamiast sztywno trzymać się tabel.

Wino serwowane o zbyt niskiej temperaturze jest zamknięte i nie rozwija w pełni swojego aromatu. Z kolei w winie, które jest zbyt ciepłe, wyczuwa się za wysokie stężenie alkoholu. Przeważnie zaleca się zatem serwowanie wina czerwonego w temperaturze pokojowej, jednak należy mieć na uwadze, że wskazówka ta była prawidłowa wcześniej, kiedy temperatura pokojowa wynosiła 18°C. Obecnie, kiedy mieszkamy w temperaturach wahających się pomiędzy 20 a 22°C, trzeba ją zweryfikować. Są to temperatury zdecydowanie zbyt wysokie dla wina czerwonego. Czyli, z reguły nawet wino czerwone należy trochę schłodzić.

Zalecane temperatury do spożycia wina:
Pełne wina czerwone jak np. dobre Bordeaux 16°C do 18°C
Lekkie wina czerwone o niskiej zawartości tanin 14°C do 16°C
Najlepsze wina białe, Beaujolais 12°C do 14°C
Pełne aromatyczne wina białe, porto, wina słodkie, sherry 10°C do 12°C
Lekkie orzeźwiające wina białe 8°C do 10°C
Należy mieć na uwadze, że wino już w momencie wlewania go do kieliszka podnosi temperaturę o około 1°C do 2°C


Termometr do wina

Na rynku dostępne są różnego rodzaju termometry do mierzenia temperatury wina - klasyczne termometry z korkiem, które wkłada się do otwartej i jeszcze pełnej butelki. Szklana kolba termometru zanurza się w winie i mierzy jego temperaturę.

Łatwiejsze w obsłudze są termometry w kształcie klamry opinającej butelkę. Termometr nie ma jednak bezpośredniego kontaktu z winem, przez co pomiar temperatury jest mniej dokładny. Jego zaletą jest jednak to, że można go używać na zamkniętej lub niepełnej butelce.


Doprowadzanie wina do odpowiedniej temperatury

Jeśli dysponujemy odpowiednią ilością czasu, należy postawić wino w otoczeniu o odpowiedniej temperaturze (lodówka, chłodny pokój) i dać mu odpowiednią ilość czasu na nabranie odpowiedniej temperatury. Często jednak dochodzi do sytuacji, kiedy chcemy szybko zmienić temperaturę wina.
Jeśli chcemy podwyższyć temperaturę wina czerwonego, można wstawić karafkę, lub butelkę z winem do lekko ogrzanej wody.

Jeśli chcemy szybko schłodzić białe wino, możemy je włożyć do wiaderka z lodem. Jeszcze szybciej pójdzie nam ze schładzaczem typu Rapide Ice, który najpierw wkłada się do zamrażalnika. Schładzacz może być opisany jako elastyczna lodowa koszulka i trzyma zimno do 5 godzin.